Translate

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Εξ' αποστάσεως εκπαίδευση: Ζωγραφίζουμε αυγά

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος είπα να πειραματιστώ με τα πασχαλινά αυγά. Επειδή δε χρησιμοποιώ χημικές βαφές, τα αυγά μας δεν είναι ποτέ αυτά τα κλασικά κατακόκκινα. Έχω δοκιμάσει διάφορα υλικά, όπως χρώματα ζαχαροπλαστικής, κρεμμυδόφλουδες, τέμπερες... τα αγαπημένα μου βέβαια είναι τα λαδοπαστέλ. Δείτε μερικά υπέροχα αυγουλάκια που είχαμε φτιάξει πέρυσι στο σχολείο με πρώτη και δευτέρα τάξη.




Φέτος, σκεφτόμουν να δοκιμάσω ένα άλλο υλικό... κάτι που δεν είναι τοξικό και που υπάρχει σε κάθε κουζίνα. Μπαχαρικά! Αλλά τι να χρησιμοποιούσα για συνδετικό υλικό; Γιατί κάθε χρώμα χρειάζεται μια κολλώδη ουσία για να μπορεί να δουλευτεί, να σταθεί στην επιφάνεια και να διατηρήσει το αποτέλεσμα όσο περισσότερο γίνεται. Η απάντηση ήρθε γρήγορα: ασπράδι αυγού. Το αυγό άλλωστε είναι ένα από τα βασικά υλικά στην αγιογραφία και τη ζωγραφική με τέμπερα.

Ξεκίνησα λοιπόν, με πολλές φιλοδοξίες, ψάχνοντας τα ντουλάπια μου. Κατέληξα στην κανέλλα, την πάπρικα και τον κουρκουμά.


Έπειτα χώρισα τον κρόκο από το ασπράδι και το χτύπησα ελαφρώς. Εννοείται δεν πετάμε τον κρόκο, μπαίνει στο ψυγείο και κάποια στιγμή τον μαγειρεύουμε. Και άρχισα να δοκιμάζω με ποιο από τα μπαχαρικά αντιδρά καλύτερα. Δυστυχώς κανέλλα και κουρκουμάς έκαναν σβώλους και δεν μπόρεσα να τα χρησιμοποιήσω καθόλου. Η πάπρικα όμως έφτιαξε μια ωραία, ομοιογενή, κόκκινη αλοιφή.


Βέβαια, η ζωγραφική πάνω στα αυγά αποδείχτηκε όχι και τόσο εύκολη όσο την περίμενα, γιατί ακόμη και η πάπρικα έκανε τα δικά της. Μαζευόταν σε κόκκους σε κάποια σημεία και άφηνε κενά κάποια άλλα. Αλλά σε γενικές γραμμές, κάτι καταφέραμε με τη μικρή μου βοηθό.



Ορίστε λοιπόν τα αυγά μας. Το ασπράδι σκλήρυνε και το χρώμα κόλλησε εντελώς πάνω στο τσόφλι των αυγών. Δεν είναι ούτε τέλεια, ούτε πολύ εντυπωσιακά, σίγουρα όμως περάσαμε μια πολύ δημιουργική ώρα. 



Και το χρώμα που περίσσεψε; Ότι πρέπει για δυο (κατακόκκινα) σκίτσα στα γρήγορα.


Πειραματιστείτε! Και μπείτε κι εδώ να δείτε πολλά και διαφορετικά ζωγραφισμένα αυγά και να πάρετε ιδέες. 

Καλό Πάσχα!

Η "Κυρία των Εικαστικών"
Ευδοξία

2 σχόλια: