Translate

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Το Πάσχα στην Τέχνη

Το Πάσχα είναι ένα πολύ συνηθισμένο θέμα στην τέχνη.  Πάμε να γνωρίσουμε μερικά έργα τέχνης μέσα από διαδραστικές εικόνες, να παίξουμε παιχνίδια και να ζωγραφίσουμε.

Το έργο που βλέπετε ζωγράφισε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, σε ένα μοναστήρι στην Ιταλία. Απεικονίζει το Χριστό με τους πιο στενούς του φίλους, τους Δώδεκα Αποστόλους, στο Μυστικό Δείπνο. Ο τρόπος με τον οποίο ο Λεονάρντο τους τοποθέτησε γύρω από το τραπέζι, έδινε μια αίσθηση κίνησης που κανείς δεν είχε ξαναδεί. Μέχρι τότε, όσοι καλλιτέχνες είχαν ασχοληθεί με αυτό το θέμα ζωγράφιζαν τους Αποστόλους να κάθονται με σειρά στο τραπέζι, εκτός απ' τον Ιούδα, που συνήθως καθόταν απομονωμένος.  Για δείτε όμως την παρακάτω παράσταση. Τι νομίζετε ότι συζητάνε; Κάντε κλικ στους φακούς, για να δείτε κάποιες από τις λεπτομέρειες του έργου σε μεγέθυνση.

Leonardo da  Vinci, Ο Μυστικός Δείπνος, Santa Maria delle Grazie, 1495-1498, Μιλάνο, Ιταλία, εικόνες: Wikimediacommons  

Πολλοί καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τα Πάθη του Χριστού, και δημιούργησαν αριστουργήματα. Τα παρακάτω έργα δείχνουν παραστάσεις από τη Μεγάλη Εβδομάδα.  Παρατηρείστε πολύ προσεκτικά τις εικόνες. Περάστε το ποντίκι σας πάνω από κάθε εικόνα για να δείτε τις κρυμμένες πληροφορίες.

εικόνες: wikimediacommons

Αφού προσέξατε τις λεπτομέρειες των έργων και τους τίτλους τους, παίξτε το κουίζ.
Λύστε το παρακάτω παζλ και θα δείτε το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco), Ο Χριστός κουβαλάει το σταυρό, 1578, Μουσείο Πράδο, Μαδρίτη, Ισπανία:
 
εικόνα: wikiart

Το παρακάτω έργο δημιούργησε ο Μιχαήλ Άγγελος, ένας γλύπτης και ζωγράφος από την Ιταλία, και την εποχή που το έφτιαξε εντυπωσίασε όλο τον κόσμο. Η Πιετά (Θρήνος), που παριστάνει την Παναγία να κρατά το Χριστό μετά τη Σταύρωση, ήταν τόσο όμορφη, που οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι έγινε από έναν καλλιτέχνη που ήταν μόνο 24 ετών.
Michelangelo, Pietà, 1497-1499, Άγιος Πέτρος, Βατικανό, Ιταλία, εικόνα: wikipedia

Ας δούμε τώρα ένα διαφορετικό έργο. Ο Marc Chagall ζωγράφισε τη Σταύρωση του Χριστού, θέλοντας να συνδέσει το δικό Του μαρτύριο με γεγονότα που συνέβαιναν εκείνη την εποχή, και συγκεκριμένα με το διωγμό των Εβραίων από τους Ναζί. Δείτε προσεκτικά τον πίνακα και ψάξτε να βρείτε:
Μία βάρκα με πρόσφυγες
Μία σημαία της Λιθουανίας
Ένα κηροπήγιο
Μία μητέρα που κρατά το μωρό της
Ένα βιβλίο
Μία ομάδα στρατιωτών
Δύο λιοντάρια
Marc Chagall, Λευκή Σταύρωση, 1938, Ινστιτούτο Τέχνης, Σικάγο, ΗΠΑ, εικόνα: wikiart

Για δείτε το επόμενο έργο. Τι κάνουν οι άνθρωποι εδώ; Τι κρατάνε; Είναι μέρα ή νύχτα; Γιατί; Έχετε ξαναδεί παρόμοιες εικόνες;

Ας δούμε τώρα κι αυτό:

Victor Zaretsky, Άγιο Πάσχα, 1990, εικόνα: wikiart


Τελευταίο σας άφησα τον πίνακα ενός Έλληνα καλλιτέχνη, του Νικηφόρου Λύτρα, "Το ωόν (αυγό) του Πάσχα". Τι σκέφτεστε όταν κοιτάτε αυτή την εικόνα;

Νικηφόρος Λύτρας, Το ωόν του Πάσχα, 1874-75,  Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Τήνος, Ελλάδα,
εικόνα: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ζωγραφίστε τώρα τα δικά σας έργα.
Να περνάτε όλοι καλά και καλό Πάσχα!
Η "Κυρία των Εικαστικών"
Ευδοξία

βιβλιογραφία: E.H. Gombrich, Το Χρονικό της Τέχνης, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1998
Mike Venezia, Γνωρίζοντας τους Μεγαλύτερους ζωγράφους του κόσμου - Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελος, Modern Times, 1998

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου