Translate

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Το δάσος ως πηγή ζωής και τέχνης

 

Άλλη μια πολύ απαιτητική χρονιά πέρασε, απαιτητική και για εμάς τους εκπαιδευτικούς αλλά και για τα παιδιά και τους γονείς τους, μιας και η τηλεκπαίδευση φέτος κατέλαβε πολύ περισσότερο χρόνο απ' ότι τα μαθήματα στην τάξη. Προσπαθώντας να κρατήσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών ζωντανό δημιουργήσαμε υλικό από την αρχή, μάθαμε κι άλλα ψηφιακά εργαλεία, επιμορφωθήκαμε (ξανά) στις ΤΠΕ και παλεύαμε καθημερινά με το Webex και με όποιες τεχνικές δυσκολίες παρουσιάζονταν...
Η μεγάλη πρόκληση για μένα ήταν να συνεχίσω εξ αποστάσεως ένα περιβαλλοντικό σχολικό πρόγραμμα που ξεκίνησα με πολλή όρεξη στην αρχή της χρονιάς στο Δημοτικό σχολείο της Κιβωτού Γρεβενών με την Δ' τάξη, με θέμα το δάσος. Στο πρόγραμμα συμμετείχε η εκπαιδευτικός Φένια Παπαδοπούλου, ΠΕ70, την οποία ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια και τη συμβολή της. Με τις δράσεις μας πήραμε μέρος επίσης στα προγράμματα "Μαθαίνω για τα Δάση" της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και "Όρλιακας, το Δάσος των Χρωμάτων" του ΚΠΕ Γρεβενών.
Η δημοσίευση αυτή είναι μια παρουσίαση όλου του υλικού που δημιουργήθηκε και των δράσεων που καταφέραμε να υλοποιήσουμε με τα παιδιά στο σχολείο, οι οποίες βέβαια θα ήταν πολύ περισσότερες αν τα σχολεία λειτουργούσαν κανονικά... αλλά τελοσπάντων, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε 😁.
Ξεκινώντας, φυτεύσαμε σπόρους στο σχολείο, με σκοπό να κάνουμε μεταφύτευση των νεαρών φυτών στο χώμα στο τέλος του χειμώνα...


Έπειτα συζητήσαμε στην τάξη για το τι μας προσφέρουν τα δάση, με έρευνα στο διαδίκτυο, καταιγισμό ιδεών και ζωγραφική. Προέκυψαν δύο κολάζ και ένας (ψηφιακός) εννοιολογικός χάρτης (σύρετε με το "χεράκι" για να τον δείτε καλύτερα).




Στα πρώτα μαθήματα της τηλεκπαίδευσης δουλέψαμε πάνω στο ψηφιακό μάθημα "Μαθαίνω για τα δάση" με εικόνες, πληροφορίες και πολλά κουίζ, για να μάθουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι.
Έπειτα έφτιαξα μια διαδραστική εικόνα στο ThingLink, με ήχους, βίντεο και συνδέσμους από ενδιαφέροντα σάιτ για τα δάση και τα δέντρα. Ψάξτε να βρείτε την παγκόσμια "ηχοθήκη" με ήχους δασών από όλο τον κόσμο ή το βίντεο για το πώς επικοινωνούν τα δέντρα μεταξύ τους!


Μία από τις ιδέες που υπήρξαν στην εξ' αποστάσεως εκπαίδευση ήταν, μιας και δεν μπορούσαμε να κάνουμε δεντροφύτευση στο σχολείο, να φυτεύσουμε ένα δέντρο ή ένα φυτό κάπου κοντά στο σπίτι μας και να προσθέσουμε μια "πινέζα" σε έναν ψηφιακό χάρτη, δηλώνοντας το μέρος που θα το φυτεύαμε.

 

Για να βοηθήσω τους μαθητές έφτιαξα επίσης μία εικόνα και ένα βίντεο με οδηγίες για το πώς να προσθέσουν την πινέζα τους.

Και η τέχνη; Πού είναι η τέχνη; Ή, για να θέσω ένα ερώτημα που ακούω πολλές φορές στο σχολείο (κάθε φορά που κάνουμε περιβαλλοντικά προγράμματα) "Κυρία, τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα Εικαστικάααα;". Η τέχνη είναι όπως πάντα παρούσα, καθώς τα δάση και τα δέντρα απασχόλησαν πάρα πολλούς καλλιτέχνες, και συνεχίζουν να το κάνουν. Έφτιαξα λοιπόν ένα padlet για τα δέντρα και το δάσος στην τέχνη και το πώς αποτυπώθηκε από πολλούς καλλιτέχνες με διάφορες καλλιτεχνικές μορφές και τεχνικές. Το υλικό φυσικά άπειρο και περιορίστηκα μόνο σε ένα έργο ανά καλλιτέχνη. Τα παιδιά έπρεπε να διαλέξουν πέντε αγαπημένα έργα και να βάλουν "καρδούλα" σ' αυτά. Και κάναμε πολύ ωραίες συζητήσεις για το πώς η τέχνη άλλαξε με το πέρασμα των χρόνων και για το πώς οι καλλιτέχνες βρήκαν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους να εκφράζονται και να δημιουργούν. Δυστυχώς, η παρακάτω μικρογραφία μπορεί να μην σας επιτρέψει να δείτε τις πληροφορίες των έργων, οπότε κινηθείτε σε κάθε έργο ξεχωριστά ή πατήστε το βελάκι πάνω δεξιά, για να ανοίξει το padlet σε νέα καρτέλα.

 

Έγινε με το Padlet

Αναζητώντας εικαστικό υλικό, βρήκα μια υπέροχη ζωγραφιά της Niki de Saint Phalle για την κλιματική αλλαγή με πολλά περιβαλλοντικά μηνύματα. Στα θαυμαστικά μπορείτε να τα διαβάσετε στα ελληνικά.


Εδώ είναι ένα βίντεο που έφτιαξα στα πλαίσια επιμόρφωσης στις νέες τεχνολογίες. Επέλεξα το  θέμα να έχει σχέση με το περιβάλλον, για να συνδυαστεί με το πρόγραμμά μας.


Η επόμενη παρουσίαση στο Prezi αφορά την Περιβαλλοντική Τέχνη ή αλλιώς Land Art. Τα παιδιά έφτιαξαν και τα δικά τους έργα ζωγραφίζοντας σε πέτρες και στόλισαν τον κήπο του σχολείου, όπου μεταφύτευσαν μια φασολιά. Δυστυχώς δεν ήμουν παρούσα στις δραστηριότητες αυτές αλλά όλα πήγαν μια χαρά (ευχαριστώ κυρία Φένια 😊).
Περιβαλλοντική Τέχνη (κάντε κλικ εδώ για την παρουσίαση)



Να κι ένα ψηφιακό κόμικ για τα τροπικά δάση, που έγινε στο Canva (πολύ μου άρεσε αυτό το εργαλειάκι):
Στο δάσος... από Ευδοξία Σαπνάρα

Στο τελευταίο μας μάθημα τηλεκπαίδευσης φτιάξαμε ένα ψηφιακό συννεφόλεξο στο Mentimeter, όπου τα παιδιά περιέγραψαν το πρόγραμμά μας με λέξεις και εικονίδια, και διασκέδασαν πολύ.


Κι ένα ψηφιακό κολάζ με τις ζωγραφιές των παιδιών.
Αγαπημένοι-ες μου μαθητές και μαθήτριες, σας ευχαριστώ όλους-ες! Καλό καλοκαίρι και να αγαπάτε τα δέντρα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου