Translate

Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Εξ' αποστάσεως εκπαίδευση: Κομποστοποίηση τώρα!

Ξέρετε τι είναι η κομποστοποίηση


Ζωγραφιά: Νίκος Μπαράκος

Είναι μία φυσική διαδικασία, κατά την οποία τα οργανικά υλικά που παράγονται σε ένα νοικοκυριό, όπως φλούδες φρούτων και λαχανικών, τσόφλια αυγών, γκαζόν κλπ, αποδομούνται και μετατρέπονται σε λίπασμα, πολύ ωφέλιμο για κάθε φυτό, λαχανόκηπους και λουλούδια.
εικόνα: cleanpng

Για να σας βοηθήσω να το καταλάβετε καλύτερα, έφτιαξα αυτό το βίντεο:


Μια τόσο όμορφη, "μαγική" θα' λεγε κανείς διαδικασία δε θα ήταν δυνατόν να αφήσει ασυγκίνητους και κάποιους καλλιτέχνες. Έψαξα και βρήκα κάποια έργα τέχνης για το κομπόστ, ή ακόμη και φτιαγμένα από υλικά του κομπόστ! Ο βασικός στόχος των καλλιτεχνών αυτών είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού για τη διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων.



Οι άνθρωποι μπορεί να σκεφτούν πολλές, μα πάρα πολλές δικαιολογίες για να ΜΗΝ κάνουν κομποστοποίηση:

"Φαίνεται περίπλοκο."

"Δεν έχω χώρο."

"Δεν θέλω να αγοράσω πράγματα."

"Έχω πάρα πολλές κατσαρίδες ήδη."

"Οι συγκάτοικοί μου θα με σκοτώσουν."

«Το μεθάνιο θα διαρρεύσει από τον κάδο μου και θα με σκοτώσει.»

"Σου είπα ότι έχω ήδη κατσαρίδες, δεν θέλω και σκουλήκια."

"Δεν έχω χρόνο."

"Θα μυρίσει."


Σας φαίνονται αστείες αυτές οι δικαιολογίες; Είναι!

Κι όμως, πολύς κόσμος τις λέει από άγνοια, όπως αφηγείται η Debbie Ullman.


Η κομποστοποίηση δεν είναι ούτε επικίνδυνη, ούτε "βρωμερή", όταν γίνεται σωστά. Για όποιον θέλει να μάθει κάτι παραπάνω για το πώς γίνεται,  μπορεί να μπει εδώ.


Θα συμπληρώσω και μια πληροφορία που δεν υπάρχει στο βίντεο, από την περιβαλλοντολόγο Ευγενία Καραπάτσιου. Σε έναν οικιακό κομποστοποιητή δεν πρέπει να μπαίνουν: φλούδες από πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, γκρέιπ φρουτ, γενικά όλων των εσπεριδοειδών, καθώς είναι όξινες  και δεν τις προτιμούν οι αποικοδομητές (κοινώς τα σκουλήκια). Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί και να σκοτώνουν τους αποικοδομητές, οπότε καθυστερεί πολύ η διαδικασία της κομποστοποίησης.

Περιμένω ζωγραφιές για την κομποστοποίηση! Και όποιος θέλει να δοκιμάσει να φτιάξει κομπόστ στο σπίτι, μπορεί να μου στείλει φωτογραφίες. Δε χρειάζεται οπωσδήποτε να υπάρχει ειδική συσκευή - κομποστοποιητής. Ακόμη και σε μια μεγάλη γλάστρα μπορεί να γίνει.
Αξίζει τον κόπο, πιστέψτε με.
Καλή επιτυχία!

Η Κυρία των Εικαστικών
Ευδοξία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου