Translate

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Ένας χάρτης της Ευρώπης - Προγράμματα Erasmus

Για τη διετία 2019-2021, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών είναι ένα από τα σχολεία που συμμετέχουν σε προγράμματα Erasmus. Το σχολείο μας κλήθηκε να συμμετάσχει σε τέσσερα προγράμματα μαζί με σχολεία απ' όλη την Ευρώπη. Ήδη οι πρώτες επισκέψεις έγιναν και οι εμπειρίες ήταν πολύ δυνατές για μικρούς και μεγάλους!

Στο μάθημα των εικαστικών φτιάξαμε ένα logo για όλα τα προγράμματα. Οι σημαίες των χωρών που συμμετέχουν στα προγράμματα περιστρέφονται γύρω από ζωγραφιές και εικόνες, πάνω σε ένα συμμετρικό κυκλικό μοτίβο. Στις σημαίες δούλεψαν μαθητές της Ε' τάξης, στο υπόλοιπο σχήμα βοήθησαν οι μικρότεροι της Α' και Β' τάξης με ζωγραφική, κολλάζ και πιτσιλιές!

  





Για το στολισμό και την υποδοχή των πρώτων ομάδων στο σχολείο, με την Στ' τάξη δουλέψαμε πάνω στην ιδέα ενός χάρτη της Ευρώπης, με τα σημαντικότερα ίσως μνημεία ή αξιοθέατα των πόλεων που συμμετέχουν στα προγράμματα που παίρνει μέρος και το σχολείο μας.

Έτσι, αρχικά ξεκινήσαμε με έρευνα στο διαδίκτυο για τις πόλεις και τα μνημεία τους. Και προέκυψε μια μικρή συλλογή φωτογραφιών πολύ εντυπωσιακών κτιρίων και τοπίων:


Οι εικόνες, αφού εκτυπώθηκαν έγχρωμες σε μικρογραφίες, μοιράστηκαν στα παιδιά. Το κάθε παιδί προσπάθησε να αποδώσει με το δικό του τρόπο το θέμα του σχεδιάζοντάς το σε μικρό μέγεθος και χρωματίζοντας με ξυλομπογιές, ώστε οι μικρογραφίες των μνημείων να μπουν στη σωστή τους θέση στο χάρτη (κοντά στην πόλη που αντιπροσωπεύουν). 

Η δουλειά των παιδιών ήταν εξαιρετική. Σε πολύ λίγα σκίτσα χρειάστηκε να επέμβω με διορθώσεις, αυτό όμως που ανέλαβα στα περισσότερα σχέδια ήταν ένα πέρασμα με μαύρο μαρκαδοράκι για να αναδειχθούν οι λεπτομέρειες του κάθε σχεδίου. 


Προστέθηκαν τα ονόματα των πόλεων και των χωρών και ένα πολύ μεγάλο μήνυμα καλωσορίσματος στο πάνω μέρος του χάρτη. Στην αρχή τα γράμματα έγιναν πολύχρωμα με λαδοπαστέλ, επειδή όμως φαινόταν πολύ έντονο το αποτέλεσμα, αποφασίσαμε να γίνουν μαύρα. 


Αξιοποιήσαμε όμως και τα χρωματιστά που φτιάξαμε, με άλλο τρόπο:


Για να αναδειχθούν λίγο περισσότερο τα σχέδια των μνημείων, ζωγραφίσαμε ένα εφέ σκιάς:



Στο τέλος κρεμάσαμε το χάρτη σε κεντρικό χώρο του σχολείου. Οι πόλεις και οι χώρες που αναγράφονται είναι οι εξής:

Portugal: Braga, Porto
Spain: Puente Genil, Lorca, Albacete
UK: Exmouth
Italy: Faenza, Eboli
Lithuania: Palanga
Poland: Sierakowice
Hungary: Kalocsa
Slovenia: Planina pri Sevnici
Romania: Bistrița
Bulgaria: Vratsa
North Macedonia: Kočani
Turkey: Bursa
Greece: Grevena

Κι εδώ δείτε το χάρτη σε ψηφιακή μορφή, με τις φωτογραφίες των μνημείων.

Για τα Γρεβενά ζωγραφίσαμε τρεις εικόνες: Το ρολόι της κεντρικής πλατείας της πόλης, το γλυπτό με τα μανιτάρια (βρίσκεται κεντρικά, κοντά στο ρολόι) και το γεφύρι της Πορτίτσας.





Αν ποτέ έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε μία από αυτές τις πόλεις, μην παραλείψετε να δείτε από κοντά και το μνημείο που ζωγραφίσαμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου