Translate

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Δημιουργούμε κολλάζ!


Χελιδόνι, Χ., 8 ετών, 4ο ΔΣ Βέροιας, 2015

Μία από τις πιο εύκολες και δημιουργικές τεχνικές για εικαστικές δημιουργίες είναι το κολλάζ, δηλαδή η δημιουργία μιας εικόνας από κομμάτια χαρτιού ή άλλων υλικών. Στο σχολείο δουλεύουμε συχνά κόβοντας και κολλώντας με όλες τις τάξεις. Στην ανάρτηση αυτή, θα δείτε μερικά από τα πιο πετυχημένα κολλάζ που έχουν προκύψει τα τελευταία 8 χρόνια, ατομικά ή ομαδικά.




Τα παρακάτω ατομικά έργα έγιναν χρησιμοποιώντας χαρτιά που είχαμε επεξεργαστεί με την τεχνική της μαρμαρογραφίας (προσεχώς αναλυτικό ποστ για την τεχνική). Όταν ένα μελάνι με βάση το λάδι πέσει σε νερό, δημιουργεί στην επιφάνεια του νερού πολλές κηλίδες, σχήματα και σχέδια, που τυπώνονται πάνω στο χαρτί. Τα χαρτιά που τυπώσαμε παρακάτω αποτέλεσαν πρώτη ύλη για κολλάζ με θέμα το βυθό:

Έργα παιδιών 8-6 ετών, ΚΔΑΠ Κοζάνης, 2012


Κάτι που πάντα συνήθιζα να κάνω είναι να κρατάω όλα τα αποκόμματα από χρωματιστά χαρτόνια που χρησιμοποιούμε στα εικαστικά. Ακόμα και μικροσκοπικά κομματάκια. Αυτά τα χαρτάκια είναι εξαιρετικό υλικό για κολλάζ (επιπλέον επαναχρησιμοποιούμε κάτι που μάλλον θα είχε πεταχτεί!):


Έργα παιδιών 7 ετών, 3ο ΔΣ Γρεβενών, 2019

Άλλο αγαπημένο υλικό είναι η εφημερίδα, που όταν συνδυαστεί με χρωματιστά χαρτόνια ή με ζωγραφιές, δίνει ένα πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Βάζο με λουλούδια, 4ο ΔΣ Βέροιας, 2015

Έργα παιδιών 10 ετών, 3ο ΔΣ Γρεβενών, 2019

Τα ομαδικά κολλάζ είναι μία από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες. Τα επόμενα έργα έγιναν στο ολοήμερο. Αποφασίστηκε ο ουρανός να γίνει με εφημερίδα και το κάθε παιδί θα ζωγράφιζε κάτι για να προστεθεί στην εικόνα. Τα ζώα στο πρώτο έργο είναι ζωγραφιές μαθητή Γ' Δημοτικού.



8ο ΔΣ Βέροιας, 2015-2016

Παρακάτω είναι ένα κολλάζ με θέμα τη φιλία. Οι φράσεις στο κέντρο για το πώς συμπεριφέρεται ένας καλός φίλος είναι των παιδιών (καταιγισμός ιδεών στην τάξη).

Β1, Β2, Β3, 10ο ΔΣ Βέροιας, 2017

Κάθε χρόνο κάνουμε δέντρα, και όλοι προσθέτουν στο δέντρο το δικό τους φυλλαράκι, λουλούδι ή ζωάκι.



Το επόμενο κολλάζ έγινε με αποκόμματα περιοδικών. Ζήτησα από τα παιδιά να μου φέρουν περιοδικά από το σπίτι, και τα μόνα που βρήκαν ήταν περιοδικά διαφημιστικά και προώθησης προϊόντων. Έτσι κόψαμε τις σελίδες σε κομμάτια ταξινομώντας τα ανάλογα με το χρώμα τους και δημιουργήσαμε ένα φανταστικό τοπίο.

Στ' τάξη, ΔΣ Κιβωτού, 2016-2017

Το ίδιο και με το Χρωματικό Κύκλο:

Δ' τάξη, 7ο ΔΣ Γρεβενών, 2018-19

Για να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, φτιάξαμε μια αφίσα με ζωγραφιές εξώφυλλων των αγαπημένων μας βιβλίων: 

3ο ΔΣ Γρεβενών, 2019

Σε ένα κολλάζ όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα υλικά εκτός από χαρτί. Η παρακάτω αφίσα έγινε με πλαστικά απορρίμματα που μαζεύτηκαν σε μια παραλία, για να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές του σχολείου για την πλαστική ρύπανση:

Αφίσα για την πλαστική ρύπανση, Δ1' τάξη, 10ο ΔΣ Βέροιας, 2018

Με έμπνευση από την Mary Ellen Croteau, μία εικαστικό που δημιουργεί φωτορεαλιστικά έργα χρησιμοποιώντας πλαστικά καπάκια, φτιάξαμε αυτά:

Δ2' τάξη, 10ο ΔΣ Βέροιας, 2018

Μία άλλη καλλιτέχνις μας ενέπνευσε για το επόμενο έργο, η Liina Klauss, που χρησιμοποιεί πλαστικά σκουπίδια από παραλίες για τις εγκαταστάσεις της. Αυτό λοιπόν κάναμε κι εμείς, παρουσιάζοντας και εκθέτοντας τα παρακάτω πλαστικά απορρίμματα ως έργο τέχνης. Μόλις τα σκουπίδια ταξινομήθηκαν ανά χρώμα, τα παιδιά έπαψαν να τα βλέπουν σαν σκουπίδια και τα αντιμετώπιζαν σαν εικαστικό υλικό. Έτσι, προέκυψε αυτή η σύνθεση, με τα αντικείμενα να παρατάσσονται σύμφωνα με τη σειρά των χρωμάτων του ουράνιου τόξου.


Δ2' τάξη, 10ο ΔΣ Βέροιας, 2018

Κι ένα από τα πιο πετυχημένα κολλάζ που φτιάξαμε ως τώρα είναι το έργο που ξαναπαρουσιάστηκε εδώ. Δημιουργήθηκε εξολοκλήρου από πλαστικά παιχνιδάκια, κομματάκια παιχνιδιών, μαρκαδόρων, κουμπιών κλπ, που προσέφεραν παιδιά όλου του σχολείου (κάτω από το έργο η αφίσα της δράσης). Η Γυναίκα με Καπέλο, του Henri Matisse, με την τεχνική του κολλάζ, από παιχνίδια που κανείς δεν ήθελε πια. Δείτε και τα απίθανα έργα της Jane Perkins.


10o ΔΣ Βέροιας, 2018

Φέτος μαζεύουμε και πάλι πλαστικά παιχνιδάκια στο 3ο ΔΣ Γρεβενών. Για να δούμε αυτή τη φορά...


Θα ακολουθήσουν κι άλλες αναρτήσεις για το κολλάζ, καθώς πάντα προκύπτει κάτι νέο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου